У Рівненській області створено «гарячу лінію» для повідомлення про захворювання ящуру та блутангу
Є підозра, що тварина захворіла на ящур чи блутанг – негайно повідомте на «гарячу лінію» Головного управління Держпродспоживслужби в Рівненській області.
В країнах ЄС зафіксовані спалахи ящуру та блутангу. Як наслідок, це високі ризики занесення хвороб на територію України.
Головне управління Держпродспоживслужби у Рівненській області створили «гарячу лінію» для приймання дзвінків від громадян регіону у випадку підозр щодо захворювань тварин на ящур чи блутанг. Цілодобово та безкоштовно для громадян.
Це номер: (0362) 623283
Звертаємось до власників тварин: наразі – кожен повинен посилити увагу. Фермери та власники тварин мають бути надзвичайно пильними та ретельно стежити за тваринами для своєчасного виявлення симптомів захворювання. У разі підозри – негайно звертатись на «гарячу лінію».
Що потрібно знати?
Основним джерелом інфекції є тварини, хворі на ящур, та тварини, які перебувають в інкубаційному (прихованому) періоді хвороби. Інфіковані тварини передають вірус при диханні, зі слиною, носовим слизом, лімфою із лопнувших афт, молоком, сечею та каловими масами. Зараження відбувається шляхом безпосереднього контакту хворих тварин зі здоровими. З моменту зараження до моменту прояву перших клінічних ознак проходить від 7 до 14 днів у великої рогатої худоби та 21 день у інших сприйнятливих тварин. Протягом інкубаційного періоду вірус виділяється зі слиною, молоком за 7 днів до появи ознак захворювання.
Ящур. Хвороба проявляється лихоманкою, везикулярним враженням ротової порожнини, вінчика, у корів – вим’я, а молоді тварини гинуть безсиптомно. Ящур вражає широкий спектр тварин: велику рогату худобу, свиней, овець, кіз, верблюдів, буйволів, яків, оленів, косуль, джейранів, сайгаків, турів, лосів, кабанів, антилоп, зебр, слонів, ведмедів та інших парнокопитних.
Блутанг. До клінічних ознак блутангу належать: лихоманка, слинотеча, набряк губ, запально-некротичне ураження ротової порожнини, ціаноз язика, кон’юнктивіт, почервоніння та гангрена дійок, аборти. На блутанг хворіють вівці, кози, білохвості олені, буйволи, антилопи, лосі та інші жуйні.
Що необхідно робити щоб запобігти занесення збудника ящуру в господарство?
Усі господарства незалежно від форми власності зобов’язані дотримуватись вимог закритого режиму роботи, а саме належних умов утримання, годівлі та експлуатації сільськогосподарських тварин.
Усі суб’єкти господарювання, діяльність яких пов’язана з утриманням і обігом тварин, повинні забезпечувати дотримання:
• охоронно-обмежувальних заходів при перевезеннях тварин, продукції тваринного та рослинного походження, а також контролю за формуванням ферм, стад, отар тощо;
• обов’язкового профілактичного карантинування тварин, які надходять в господарство;
• контролю за станом здоров’я тварин на усіх етапах їх утримання, у тому числі при карантинуванні тварин, які надходять у господарство;
• регулярного очищення й дезінфекції приміщень, інвентарю, територій;
• негайно повідомляти державну ветеринарну службу та/або територіальні відділення Держпродспоживслужби в області у разі загибелі тварин та/або виявлені підозри у захворюванні, з метою своєчасної діагностики та вжиття відповідних заходів по локалізації, ліквідації та недопущення поширення збудника.