Висоцька громада
Рівненська область, Сарненський район

18 травня – Міжнародний день музеїв

Дата: 18.05.2022 09:14
Кількість переглядів: 286

Травневого дня, коли в розмаїтті цвітіння земля, коли небо, здається, розквітло всіма барвами веселки, коли так хочеться мріяти, творити, надихати, просто, насолоджуватися життям… Саме тоді  покликала нас історія до свого продовження, до витоків наших, до славних традицій і обрядів, а ще,  уклінно запросила нас до невмирущих і нетлінних експонатів і свідків, людством створених, музеїв.

     Міжнародний день музеїв з’явився в календарі в 1977 р., коли на черговому засіданні ICOM (International Council of Museums – Міжнародна рада музеїв) була прийнята пропозиція про встановлення цього свята. І з 1978 р. цей день відзначається щорічно більш ніж у 150 країнах.

Музеї – це важливий засіб культурного обміну, збагачення культур і розвитку взаєморозуміння, співробітництва й миру різних народів.
Роль музеїв постійно змінюється у суспільстві, тому музеї продовжують переосмислювати себе у своєму прагненні стати більш інтерактивними, орієнтованими на аудиторію, на громаду, гнучкими, адаптованими та мобільними. Сьогодні вони приймають нові виклики, які пов’язані з пандемією COVID-19  та запровадженням воєнного стану в Україні. В таких реаліях доводиться працювати сьогодні. Хотілося б нових виставок, екскурсій, багато відвідувачів, але... основне сьогодні – це здобути ПЕРЕМОГУ, в яку ми щиро віримо, на яку чекаємо та покладаємо всі зусилля для її наближення.

 Прийнято вважати, що через музеї суспільство висловлює своє ставлення до історико-культурної спадщини, і з цим важко не погодитись. Збираючи і зберігаючи пам’ятки матеріальної і духовної культури, вони ведуть велику науково-освітню та освітньо-виховну роботу.

У Висоцькій громаді діє музей історії села Висоцьк, який створений 12 травня 1982 року. Виконком Висоцької сільської ради прийняв рішення про створення музею та виділив для нього приміщення по вулиці Богдана Хмельницького 13. Першим директором сільського музею, на громадських засадах, був Яцута Григорій Васильович, а головою громадської ради – Протосавицький Євген Миколайович – завуч середньої школи, вчитель історії. До 1987 року велася інтенсивна робота по збору експонатів, ремонту приміщення та будівництву експозиційних відділів та експозицій в сільському музеї. Ці роботи були завершені осінню 1987 року. Після урочистого відкриття музей почав приймати відвідувачів.

Багато височан долучилися до створення музею: Петро КРАСЮК, Євген ПРОТОСАВИЦЬКИЙ, Іван МАЙБА, Олена МАЛЬКО, Лев ДУНЧИЧ, Раїса ГЛАВАЦЬКА, Галина ХОМИЧ, Анастасія ОХМАК, Марина КОНОНЧУК, Григорій ДВОРЕЦЬКИЙ, Григорій МАЄВСЬКИЙ, Марія МАЛЬКО, Марія ДОВГОМЕЛЯ, Тетяна ГАЙОВИЧ, Ніна ШКУДОР, Наталія РОЖКО, Марія СТЕПАНЮК та інші. Велику допомогу у створенні музейної експозиції було отримано від Рівненського обласного краєзнавчого музею.

У музеї також солідна етнографічна колекція, що є доволі репрезентативною для Висоцької громади — багате зібрання рушників, вишитих сорочок, одягу, килимів, жіночих прикрас, предметів домашнього вжитку, керамічних виробів, засобів для виготовлення пряжі, засобів для зберігання та обробки зерна і виготовлення хліба, ткацький верстат, фрагменти давніх рукописних документів. (За матеріалами Григорія ЯЦУТИ, який є головним зберігачем  фондів Народного музею історії села Висоцьк та душею цієї історичної скарбниці Висоцької громади).

 

 Кілька цікавих фактів про музеї:

- Своє сучасне значення слово «музей» набуло в Епоху Відродження. А взагалі спочатку воно походить від грецького «музеон», що означає «храм музи».
- Широко відомий знаменитий музей мадам Тюссо – найвідоміша виставка воскових фігур. Велика частина його експозиції знаходиться в Лондоні і налічує вона близько 1000 експонатів.
- Найбільш відвідуваним музеєм світу і музеєм із найбільшою займаною площею є французький Лувр в Парижі. Щороку тут буває понад 9 мільйонів відвідувачів, а площа – цілих 58.470 квадратних метрів.
- Найбільшим музеєм України є Національний художній музей України, заснований у 1899 р. В ньому зберігається більше 40 000 експонатів.
- Капітолійський Музей (Capitoline Museums), найстаріша публічна колекція мистецтв в світі, почав свою роботу в 1471 р., коли папа Сикст IV пожертвував ряд важливих для народу Рима древніх скульптур.
- Музей Ватикану (Vatican Museums) – другий найстаріший у світі музей, він почав свою історію з моменту першої публічної виставки, котра складалася так само з представлених публіці колекції скульптур, збирання якої було ініційовано Папою Юлієм II ще в 1506 р.
- Перший університетський музей було відкрито в Оксфорді в 1685 р.

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь