A A A K K K
для людей із порушенням зору
Висоцька громада
Рівненська область, Сарненський район

130 років від дня народження Антона Семеновича Макаренка, українського педагога і письменника

Дата: 13.03.2018 09:25
Кількість переглядів: 593

Золоті правила виховання від А. С. Макаренка

1. Ваша власна поведінка – найголовніше у вихованні.
Не думайте, що ви виховуєте дитину лише тоді, коли з нею розмовляєте, або повчаєте, або наказуєте їй. Ви виховуєте її в кожен момент вашого життя, навіть тоді, коли вас немає вдома.
Як ви одягаєтеся, як ви розмовляєте з іншими людьми і про інших людей, як ви радієте або засмучуєтеся, як ви поводитеся з друзями або ворогами, як ви смієтеся, читаєте газету – все це має для дитини велике значення. Найменші зміни в тоні дитина бачить або відчуває, всі повороти вашої думки доходять до неї невидимими шляхами, ви їх не помічаєте.
2. Виховання дітей вимагає найсерйознішого тону, найпростішого і щирого.
У цих трьох якостях має полягати гранична правда вашого життя. І серйозність зовсім не означає, що ви маєте бути завжди надуті, бундючні. Будьте просто щирі, хай ваш настрій відповідає моменту і сутності того, що відбувається у вашій родині.
3. Кожен батько і мати мають добре уявляти, що вони хочуть виховати у своїй дитині.
Треба звітувати перед собою щодо своїх власних батьківських бажань. Подумайте добре над цим питанням, і ви відразу побачите і багато зроблених вами помилок, і багато правильних шляхів попереду.
4. Ви маєте добре знати, що робить, де перебуває і з ким ваша дитина.
Але ви повинні надати їй необхідну свободу, щоб вона була не лише під вашим впливом, а під багатьма різноманітними впливами життя. Ви маєте виробити в дитини уміння розбиратися з чужими і шкідливими людьми і обставинами, боротися з ними, дізнаватися про них своєчасно. У парниковому вихованні, в ізольованому висиджуванні можна цього виробити.
5. Виховна робота є насамперед робота організатора.
У виховній роботі немає дрібниць. Хороша організація в тому і полягає, що вона не випускає з уваги найдрібніших подробиць і випадків. Дрібниці діють регулярно, щодня, щогодини, з них і складається життя.
Для виховання потрібно не багато часу, а розумно використати той час, що є.
6. Не нав’язуйте свою допомогу, але завжди будьте готові допомогти.
Батьківська допомога не повинна бути нав’язлива, набридлива, втомлива. У деяких випадках абсолютно необхідно надати дитині самій вибратися зі скрутної ситуації, потрібно, щоб вона звикала долати перешкоди і вирішувати складні питання.
Але потрібно завжди бачити, як дитина робить яку-небудь операцію, не можна допускати, щоб вона заплуталася і прийшла у відчай. Іноді навіть потрібно, щоб дитина бачила вашу настороженість, увагу і довіру до його сил.
7. Не платіть і не карайте за результати праці.
Я рішуче не рекомендую застосовувати в галузі праці які-небудь заохочення чи покарання. Трудові завдання і їх рішення мають самі по собі доставляти дитині таке задоволення, щоб вона відчувала радість. Визнання його роботи хорошою роботою має бути найкращою нагородою за його працю. Такою самою нагородою буде для нього ваше схвалення його кмітливості, його винахідливості, його способів роботи.
Але навіть з таким словесним схваленням ніколи не потрібно зловживати, особливо не слід хвалити дитину за зроблену роботу в присутності ваших знайомих і друзів. Тим більше не потрібно його карати за погану роботу або за роботу незроблену. Найважливіше в цьому випадку – домогтися того, щоб вона була все-таки виконана.
8. Навчити дитину любити неможливо без виховання людської гідності.
Навчити любити, навчити пізнавати любов, навчити бути щасливим – це означає навчити поважати самого себе, навчити людської гідності.
9. Ніколи не приносите себе в жертву дитині.
Зазвичай кажуть: «Ми, мати і батько, все віддаємо дитині, жертвуємо йому всім, у тому числі і власним щастям». Це найжахливіший подарунок, який можуть зробити батьки дитині.
Це такий жахливий подарунок, що можна рекомендувати: якщо ви хочете отруїти вашу дитину, то дайте їй випити у великій дозі вашого власного щастя, і вона отруїться.
10. Навчити людину бути щасливою не можна, але виховати її так, щоб вона була щасливою, можна.
«Любов – це найбільше почуття, яке творить чудеса, яке творить нових людей і створює найбільші людські цінності»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь